KARADENİZ FINDIK VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ'NDEN İRAN SEFERİ

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından 24-26 Aralık 2017 tarihleri arasında 9 firmanın katılımıyla, kişi başı yıllık yaklaşık 10 kg ile dünya ortalamasının 4 katı kuruyemiş tüketilen İran'daki potansiyeli değerlendirmek adına başkent Tahran'a "Ticaret Heyeti” organizasyonu düzenlendi.

Fındık ve mamulleri ihracatçısı 9 firmanın iştirak ettiği heyet programı çerçevesinde; Temmuz ayında Ekonomi Bakanı Sn. Nihat ZEYBEKÇİ tarafından Tahran'da açılan Türkiye Ticaret Merkezi'nde İran'ın önemli kuruyemiş firmalarının yanı sıra Türk fındığının içerisinde katkı maddesi olarak kullanıldığı çikolata ve şekerleme ürünlerinin imalatçıları ile 60'dan fazla ikili görüşme gerçekleştirildi.

Tahran Ticaret Müşavirliği koordinasyonu altında gerçekleştirilen Ticaret Heyeti programı kapsamında ayrıca, Türkiye Ticaret Merkezi yetkilileri tarafından katılımcı firmalara İran ekonomisi, iki ülke arasındaki dış ticarete ilişkin bilgiler ve Eximbank'ın ihracatçılarımıza sunduğu hizmetlere ilişkin bilgilendirici bir sunuş yapıldı. Başta antepfıstığı olmak üzere badem ve ceviz gibi diğer kuruyemişlerin de önemli bir üreticisi konumunda bulunan İran'daki piyasayı yerinde görmek adına yerel pazarlar ve süpermarketlere inceleme gezileri düzenlendi.

Etkinlik sonrasında heyet tarafından yapılan değerlendirmede; gerek kültürel ve tarihsel bağlar gerekse komşu olmanın verdiği lojistik avantajlar göz önünde bulundurulduğunda, halihazırda ülkemizden İran'a gerçekleştirilen fındık ihracatına uygulanan yüksek gümrük vergilerinin düşürülmesi halinde, sözkonusu ülkeye yapılan fındık ihracatının çok kısa bir sürede yüksek rakamlara ulaşabileceğinin altı çizildi.